דורון הוא איש רב פעלים. בנוסף על 17 שנות קריירה מגוונת כמהנדס ומנהל מקצועי, הוא הקים את קהילת React.js Israel, יזם וארגן את כנס ReactNext הראשון, וכיום הוא מנהל את הפיתוח של Bancor, חלוצה בתחום הקריפטו.
במה החברה בה את/ה עובד/ת עוסקת?
החברה שלנו משתמשת בבלוקצ׳יין של את׳ריאום כדי לספק שירותים פיננסיים באופן מבוזר לחלוטין.
שילוב של חוזים חכמים ואפליקציה מבוזרת (Decentralized App), מאפשרים לכל אחד שיש לו ארנק קריפטוגרפי לסחור ולקבל תשואה על כספו ללא תלות באף גורם מרכזי – גם לא בנו.
מה זה פרונט אנד בעינייך?
בתור מי שהספיק לעבוד על תוכנה מסחרית לפני שהאינטרנט היה משהו שחברות מסכימות ״לסמוך עליו״, אני זוכר היטב את הקושי להפיץ תוכנה.
היית צריך לעטוף את הקוד כך שיהיה ניתן להתקין ולהריץ אותו על מערכות הפעלה שונות וגירסאותיהן השונות ועל כל מה שמשתמע מכך מבחינת בדיקות, קוד התקנה נוראי, שדרוגים, קונפליקטים עם התקנות אחרות, תלות בשיתוף פעולה של המשתמש ועוד ועוד.
פרונט-אנד בעיניי הוא אמצעי הפצת התוכנה הכי יעיל וידידותי ומשמעותי שיש. בפתיחה של דפדפן ניתן להריץ תוכנה שפעם דרשה התקנה על מערכת ההפעלה.
ההשפעה של היכולת הזו היא אדירה למשתמשים, טובה לחברות ואנשים פרטיים, ליוזמות, לעמותות ולעסקים זעירים.
מה את/ה הכי אוהב/ת בפרונט?
את המגוון אשר נובע מהמגבלות. למה הכוונה? דפדפנים, וכמובן ג׳אווה סקריפט ו- HTML, לא תוכננו מלכתחילה לשימוש שנעשה בהם כיום וסובלים בעקבות זאת ממגבלות רבות. מציאות זו יצרה באופן מפתיע אקוסיסטם שוקק שהתפתח לשלל הברקות, דווקא בגלל הפגום והלא מושלם.
בנוסף, כל הכאוס החינני הזה מאפשר מגוון אנושי: אתה יכול להיכנס לפרונט כמהנדס בכיר, אך גם כילד סקריפטים לעתיד ועדיין ליצור משהו שהוא לא בהכרח נכון או לא נכון, מה שמוביל למגוון אנושי ויצירתי.
React, Vue או Angular?
כיום אני לא חושב שזו כזו שאלה עקרונית. אבל ריאקט.
למה דווקא React?
אני נדלקתי על ריאקט קצת אחרי שהיא יצאה לאוויר העולם, היא יישמה עקרונות שרציתי לראות בפיתוח ווב, בראש ובראשונה הפרדה לקומפוננטות.
כשאומרים הפרדה לקומפוננטות מדמיינים הפרדה של קוד js או jsx אבל אני התלהבתי עוד יותר דווקא מהאיחוד שההסתכלות הזו מאפשרת בין סטיילינג (CSS), מבנה (HTML) והתנהגות (JS).
כשנכנסתי לפרונט-אנד אחרי שנים בבקאנד, היה הזוי בעיניי שהתנהגות אלמנט מושפעת משלוש שפות שונות על פני שלושה קבצים שונים וחיפשתי דרך לעשות לזה קונסולידציה ולפני שהספקתי – ריאקט יצאה וזה ענה לגמרי על הרצונות שלי.
חייב לומר שלדעתי ריאקט לא היתה מצליחה אם היא היתה מתפרסמת לראשונה עם ה- API הנוכחי שלה שלטעמי מרגיש מורכב ולא פשוט כבעבר.
בכל מקרה אפשר לבנות דברים מרשימים, ובנו דברים מרשימים, עם כל אחד מהפריימוורקים הקיימים.
מזווית של אטרקטיביות מקצועית, אני חושב שלאנגולר יש קצת סטיגמה, בגלל שהיא נותנת מענה שלם והיא פריימוורק אמיתי שמי שעובד איתה קצת מתנוון וחווה קושי במעבר למשהו אחר, כמובן שאני סומך על כל אחד שיציץ מתחת למכסה המנוע.
אגב, תמיד נרתעתי מטמפלייט סיסטמס, דבר שאנגולר מאוד התבססה עליו וגם קיים ב Vue, אהבתי בריאקט לעשות הכל עם קוד בתוך התצוגה.
בעיניי, המעבר להוקס הוא בגדול צעד בכיוון של טמפלייט סיסטמס. אז אמנם בהחלט יש משהו נכון בהפרדה בין הגדרות תצוגה ללוגיקה אבל אני מודה שנהניתי מהבלגן כשהכל היה מעורבב יחד.
באיזו ספריית UI הכי כדאי להשתמש?
אין לי המלצה חזקה, אני משתמש במקום העבודה הנוכחי ב- Tailwind.css שעושה את העבודה נאמנה אבל סביר להניח שהייתי אומר אותו דבר גם על שאר האלטרנטיבות.
באיזה כלים את/ה משתמש ביום יום שלך במקום העבודה?
אני כותב ב- VS Code עם Prettier + ESLint, עובד הרבה עם Terminal לצרכים כמו Git, פחות משתמש ב- DevTools של ריקאט ורידקס.
לאיזה פרויקט קוד פתוח תרמת?
עיקר התרומה שלי לקהילה הוא בזה שבניתי את קהילת ריאקט הישראלית כולל כנסים כמו ReactNext.
למעשה התרומה המשמעותית היחידה שלי לקוד פתוח היא חלק אינטגרלי מהעבודה היומיומית שלי משום שהמוצר שלנו הוא Open Source.
מה לדעתך הכי חסר היום לג'וניור?
מראיין מחפש ״הוכחות״ לכך שההעסקה של מועמד תצליח ולג׳וניור חסרות ההוכחות הללו.
מצד שני אם הוא או היא יכולים להראות סימנים של שאיפה למצויינות כמו, לדוגמא, תואר במוסד נחשב ואף הצטיינות בתואר, אלה סממנים למימוש הפוטנציאל.
בגדול, הכי טוב להיות ג׳וניור מהסוג שנותן לך את ההרגשה שרק במקרה פגשת אותו כשהוא עדיין ג׳וניור – כי הוא מפוצץ בכ״כ הרבה פוטנציאל, מוטיבציה וחריצות – שהוא תיכף עוקף אותך בסיבוב.
עצת הזהב שלך לג'וניורים?
קודם כל אני מציע לשקול תחומים שהם עדיין בהתהוות כמו קריפטו ומציאות מדומה – תחומים שאם תצליחו להרים בהם פרויקט אישי תהיו בין הראשונים בתחום ולכן הניסיון שלכם, מועט ככל שיהיה, יהווה יתרון יחסי משמעותי.
ובלי קשר לתחום זה או אחר, אני מציע למצוא מנטור שילווה ויתן פידבק ועצות שספציפיות לכם.
אל תהססו לפנות לאנשים מובילים, אף אחד מאיתנו לא מורם מעם. כל עוד אתם פונים בצורה מכובדת יהיו כאלה שיסכימו לעזור.
רק טיפ קטן – עצלנות היא תכונה שאיש אינו מעריך – ואף אחד לא יסכים להשקיע בכם יותר ממה שאתם משקיעים בעצמכם. אני אישית לא אבזבז את הזמן על מישהו שלא בא לתחום עם ״רעל בעיניים״.
איך התגלגלת לפיתוח?
הייתי אחרי שירות קרבי, עבדתי בתור פועל חקלאי ויום אחד בין ערוגות התירס אמרתי לעצמי שהגיע הזמן לתואר.
ניגשתי למדעי המחשב בטכניון כי אלה שלוש מילים שנשמעו לי מגניבות – שם נגעתי לראשונה בתכנות.
בדיעבד אני יודע להגיד שנהנתי יותר מהתכנות במסגרת העבודה מאשר על ספסל הלימודים.
איזה פרויקט את/ה הכי גאה בו?
בניה ומיסוד קהילת ריאקט בישראל. משמח אותי שיש לי חלק בכל כך הרבה קשרים שנרקמו, ידע שנרכש והזדמנויות שנוצרו – וכמובן הערך שמפתחים מתחילים ומנוסים שאבו ושואבים מהקהילה.
לאיזה פודקאסטים את/ה מאזין/ה?
מנצל את שעת הריצה היומית להאזין רבות.
בתחום הקריפטו יצא פודקאסט מעולה בשם Proof of Talk, ובכללי יש את המרקרים, שומר סף, חיות כיס, מפלגת המחשבות.
המלצה לספר טוב?
״ללמוד ריאקט בעברית״ של רן ברזיק, היה לי הכבוד להיות אחד מהעורכים הטכניים שלו ורן הנפלא שלח לי עותק מודפס (תודה רן!).
The Anubis Gates by Tim Powers.
״החופש לבחור״ של מילטון ורוז פרידמן.
אחרי מי שווה לעקוב?
אני מעדיף להיות מנוי לניוזלטרים מאשר לאנשים ספציפיים, אני אישית מנוי לניוזלטר של ui.dev.
אילו שאלות הייתי צריך לשאול שלא שאלתי?
מה שאלת הראיונות החביבה עליך?
הרבה שנים הייתי מבקש מבן אדם לממש עצרת וזה היה לוקח אותי לכיוונים מעניינים כמו איזה קלט יכול לאתגר את הפתרון, האם זה צריך להיות אסינכרוני ואיך וכו׳…
מה המועמד האידיאלי בעינייך?
אני מחפש סימנים לשאיפה למצוינות וגם נקודות על ציר הזמן שיכלו להוות מקפצה שתהפוך את המועמד לטוב יותר,
לכן הייתי מחפש את המועמד הקלישאתי (אני יודע שאגרום לחלקכם לכעוס עליי), מישהו שמתעסק עם מחשבים מגיל צעיר, שתכנות זה כמעט כל מה שמעניין אותו, אחד שבתיכון למד מחשבים ובצבא היה ביחידה טכנולוגית, בגדול אחד שבראיון יגרום לי להרגיש טיפש.
האם אתם מגייסים?
כמובן, אני מגייס – מחפש מפתחי סולידיטי מנוסים ומפתחי פולסטאק ווב מנוסים.
לעשות web3 זה פשוט עולם אחר – וזו תעשייה שעדיין לא מאוחר לעלות על הגל שלה לפני רוב המפתחים האחרים.