גיל הוא אחד ממומחי הפרונט המוכרים והמבוקשים בארץ. יש לו תואר מומחה בינלאומי מטעם מיקרוסופט (MVP) ומטעם גוגל (GDE). הוא הרצה באינספור מיטאפים וכנסים בינלאומיים ביניהם AngularConnect, AngularUp ו- ReactNext.
אם כל זה לא מספיק אז אפילו משרד הבריאות, שחיפש פתרון יעיל לניתוח שרשראות הדבקה בקורונה, מצא קבוצת מפתחים לפתרון הסוגיה וגיל היה אחד מהם!
אני מזמין אתכם לקרוא ראיון סופר מרתק עם אחד מוותיקי תחום הפרונט אנד בארצנו.
במה החברה בה את/ה עובד/ת עוסקת?
ב8 שנים האחרונות אני הבעלים של sparXys, חברה הנותנת שירותי ייעוץ בנושאים הסובבים את עולם הפרונט אנד. החל מארכיטקטורה של אפליקציות, פרופיילינג לביצועי מערכת, בחירת טכנולוגיות ועד כתיבת קוד ומודולים מסובכים עבור הלקוחות שלי.
עבדתי ועדיין עובד עם סטארטאפים וגופים גדולים כמו מיקרוסופט, רפאל, משרד הבריאות, Nice, טאבולה ועוד…
לפני כן, עבדתי בחברות כמו סלע, SRL Group ונטוויז בתפקידים שונים. בסך הכל אני נמצא בתעשיה כבר 20 שנים.
מה זה פרונט אנד בעינייך?
הממשק שאנחנו חווים כאשר אנחנו עובדים מול מערכת כלשהי. זה יכול להיות כל מערכת שהיא ולאו דווקא ממשק וובי.
מה את/ה הכי אוהב/ת בפרונט?
האתגר הוא גדול. איך לבנות מערכת בעזרת כלים מודרניים? ולא בהכרח פריימוורקים, אלא הכלים שיש לנו בדפדפן ואיך לגעת במשתמש בסופו של דבר?
למשל איך להציג שרשראות הדבקה של הקורונה כדי לנתח את הנתונים של משרד הבריאות על הצד היעיל ביותר ועד לממשק משתמש שיהיה ברור לתפעול עבור מפעיל מכונת בית דפוס, מה שאני עושה ב- HP.
אני מעדיף את המגוון והאתגר מאשר עוד פרויקט פיתוח פשוט של פריימוורק בשילוב עם איזו ספריית UI.
React, Vue או Angular?
שאלה מעניינת ותשובה יותר מורכבת. כל האופציות הם פריימוורקים טובים המאפשרים לפתח בעולם הפרונט אנד ויש עוד הרבה פריימוורקים נוספים Out there.
ב20 שנים שאני מפתח עלו וירדו בפופולריות שלהן לא מעט פריימוורקים. אישית אני מעדיף להשקיע בהבנה והידע שלי על מה שאני מקבל מפלטפורמת הווב (Web APIs וסטנדרטים נלווים וכו').
בשנים האחרונות אני בעיקר עובד עם ריאקט או עם Web Components API.
למה דווקא React?
אני עובד עם מה שהלקוחות שלי כרגע עובדים וזה בעיקר ריאקט ו- Web Components. אין לי העדפה לפריימוורק מסוים.
אם הייתי צריך לבנות פרויקט אישי כנראה שהייתי בוחר את הכלים הכי ממוקדים למה שאני צריך. בין אם זה עבור data binding, reactivity או template engine אבל לאו דווקא פריימוורק גדול עם הרבה בויילרפלייט.
באיזו ספריית UI הכי כדאי להשתמש?
האמת שאין לי העדפות לספרית UI כלשהי. יצא לי לעבוד עם לא מעט ספריות כמו MUI או Fluent UI. הרוב המוחלט שלהן פותר את אותן הבעיות ויכול לעזור להאיץ פיתוח של פרויקט.
באיזה כלים את/ה משתמש ביום יום שלך במקום העבודה?
ביום יום אני עובד עם Dell XPS ועם WebStorm שהוא הIDE המועדף עליי.
לאיזה פרויקט קוד פתוח תרמת?
קודם כל בעבר כתבתי כמה פרויקטי קוד פתוח כמו למשל story.js, angular2-indexeddb, ngPrint וכתבתי גם קומפוננטה לספריה של אורי שקד – wokwi-elements.
אני תורם גם בפאן של מנטורינג במסגרת Woman Developer Academy של גוגל, העברת הרצאות וסדנאות בארץ ובעולם ומדי פעם כותב דברים בבלוג שלי (למרות שבתקופה האחרונה לא יוצא לי כל כך בגלל שיש לי פחות זמן פנוי לזה).
מה לדעתך הכי חסר היום לג'וניור?
חד משמעית הכוונה. עולם הפרונטאנד הוא מאוד רחב ומכיל אינסוף אפשרויות של ספריות ופריימוורקים. כאשר אין לג'וניור הכוונה ופוקוס, קל מאוד להתבדר ולאבד כיוון או ללמוד דברים שהם לא רלוונטיים להתפתחות שלך כמפתח.
עצת הזהב שלך לג'וניורים?
ללמוד את הבסיס לעומק. אני תמיד ממליץ ללמוד לעומק ג'אווה סקריפט ואת ה- API שמגיע איתה כחלק מפלטפורמת הווב.
הבנה של איך הדברים עובדים מתחת למנוע של ג'אווה סקריפט (למשל closures, event loop ועוד), לדעתי מאפשרת להתקדם יותר מאשר הכרת פריימוורק ספציפי כמו Vue, Angular או React.
זה מה יוצר בסיס רחב שעליו אפשר להישען כאשר הפריימוורק שאנחנו עובדים איתו היום יאבד מהפופולריות שלו.
איך התגלגלת לפיתוח?
הפכתי את התחביב שלי למקצוע. בגיל 11 בשנת 1990 ההורים שלי קנו לי את המחשב הראשון שלי (תואם IBM עם מסך CGA עם 4 צבעים). תמיד אהבתי לפרוץ למשחקי מחשב ומאוד עניין אותי איך משחקים כתובים.
לא פלא שלמדתי בתיכון 5 יחידות מחשבים ואחרי הצבא הלכתי ללמוד תואר במדעי המחשב.
איזה פרויקט את/ה הכי גאה בו?
יש לי לא מעט פרויקטים שעשיתי במרוצת השנים שאני גאה בהם. למשל פיתחתי Genome Viewer וובי לחברת Genome Compiler. היום אני מייעץ כארכיטקט פרונט אנד לפרויקט ענק ב- HP שבו אנחנו בונים ממשק משתמש למכונת דפוס של החברה, ועוד…
אך מעל הכל אני הכי גאה בפרויקט שעשיתי בנושא הקורונה. שר הבריאות ממש עמד בפריים טיים והציג אותה מול כל מדינת ישראל. זה פרויקט שהייתי שותף בו שעזר למדינה ולבריאות של אנשים.
לאיזה פודקאסטים את/ה מאזין/ה?
JavaScript Jabber, עושים תוכנה, פרונט אנד לנד.
המלצה לספר טוב?
כרגע אני קורא את הספר Atomic Habits שהוא ספר מומלץ ביותר.
אחרי מי שווה לעקוב?
יש לא מעט אנשים בקהילת המפתחים פה בארץ שאני עוקב אחריהם: ינאי אדרי, יונתן דורון, יונתן קרא, אלעד שכטר, ניר קאופמן, גיל תייר, אלירן אליאסי, מיכל פורג, שי רזניק, אדם קליין, בנג'י גרינבאום, רן בר-זיק, נור הראל ועוד ועוד ועוד.
אילו שאלות הייתי צריך לשאול שלא שאלתי?
מה יש שניים כמוך?
אכן. יש לי אח תאום ששמו ניר והוא דיאטן ספורט מאוד מוכר בארץ.